Liman Merkezli Lojistik
Lojistik sektöründe, ‘liman merkezli lojistik’ ifadesi sıklıkla ‘tedarik zincirinde PCL’ olarak anılmakta ve popülerlik kazanmaktadır.
İster genç ve yenilikçi bir start-up, ister köklü ve milyonlarca sterlinlik bir kuruluş olun, kargonuzun güvenli bir şekilde ve mümkün olan en kısa sürede varış noktasına ulaşması gerekir. Liman merkezli yaklaşım, bunun hatasız bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için mükemmel bir tekniktir.
Bugün, bu ifadenin tanımını, sektörde neden ün kazandığını araştırıyor ve insanların liman merkezli lojistiğin ne olduğuyla ilgili en sık sorduğu soruları yanıtlıyoruz.
Liman Merkezli Lojistik Nedir?
Kısacası, liman merkezli lojistik, söz konusu malların ulaştığı limandaki konum, lojistik ve dağıtım hizmetlerini ana hatlarıyla belirleyen bir strateji türüdür. Mevcut ortamda, Türkiye’nin en büyük perakendecileri tedarik zincirlerini düzene sokmak ve optimize etmek için daha yeni liman merkezli lojistiği tercih ederken, daha fazla şirket bu avantajların farkına varıyor.
Liman merkezli metodoloji, gönderilerin varış limanında depolanmasına ve daha sonra bu konumdan varış noktasına yeniden dağıtılmasına olanak tanıdığı için iç depolara ve merkezi konumdaki ulusal dağıtım merkezlerine bir alternatif olarak çalışır. Liman merkezli lojistik, maliyetlerin düşürülmesi, verimliliğin artırılması ve daha çevre dostu olması gibi pek çok fayda sağlayan fevkalade verimli bir dağıtım şeklidir.
Liman Merkezli Lojistik Nasıl Çalışır ve Bir Örnek Nedir?
Liman merkezli lojistiğin birincil amacı, nakliye ve dağıtım sırasında gereksiz navlun millerinin sayısını azaltmaktır. Genellikle mallar, örneğin Batı’dan varış limanına taşınır, ardından Doğu’daki bir dağıtım merkezine nakledilir ve daha sonra Batı’daki bir müşteriye dağıtılır. Esasen mallar daha önce kat ettikleri güzergah boyunca geri taşınmaktadır. Bunun tek yaptığı gereksiz navlun kilometresi kullanmak, zaman kaybetmek ve işletme maliyetlerini artırmaktır.
Liman merkezli lojistik, malların limana ulaştıktan sonra depolarda güvenli bir şekilde depolanması ve daha sonra o konumdan yine o konumdaki tüketicilere dağıtılması anlamına gelir. Dolayısıyla bu yöntem gereksiz navlun kilometrelerini ortadan kaldırırken çevre açısından da daha verimlidir.
Liman Merkezli Lojistiğin Avantajları Nelerdir?
– Gereksiz navlun kilometrelerinin kaldırılması veya büyük ölçüde azaltılması.
– Emisyonların ve şirketinizin karbon ayak izinin azaltılmasına, dolayısıyla çevreye yardımcı olur.
– Daha kısa mesafeler kat ederek dağıtım maliyetlerini azaltın.
– Malların teslim sürelerinin kısaltılmasına yardımcı olur.
– Konteynerler tek bir limandan boşaltıldığı, depolandığı, kontrol edildiği, toplandığı ve dağıtıldığı için tedarik zincirini kolaylaştırır ve verimliliği artırır.
– Maliyetler azaldığından ve daha kısa teslim süreleri sağladığından müşteri hizmetlerini iyileştirir.
Değişimi Ne Teşvik Etti?
COVID-19 olaylarıyla birlikte küresel ekonominin büyümesi, şu anda deniz taşımacılığı yoluyla taşınan mal miktarının katlanarak arttığı anlamına geliyor. Statista kısa süre önce, yalnızca 2020 yılında dünya çapındaki limanlarda yaklaşık 775 milyon yirmi fit eşdeğer birim (TEU) değerinde konteyner malın elleçlendiğini bildirdi.
Örneğin Statista, Şangay limanının 2020 yılında 43,5 milyon yirmi fit eşdeğer birim (TEU) kapasiteli konteyner elleçleyerek en büyük konteyner limanı olduğunu bildirmektedir. 2020 yılında, en yoğun on konteyner limanından dokuzu Asya’da, çoğunluğu ise Çin’de bulunuyordu.
Bu amaçla, denizcilik firmaları artık hizmetlerini, örneğin ittifaklar kurmak ve filolarını genişletmek gibi, ellerinden geldiğince kolaylaştırmaya çalışıyorlar.
Tedarik Zincirine Yoğun Odaklanma Arttı. Limanlar artık sadece ithalat ve ihracat durakları değil, verimliliği artırmaya, işletmeler için değer yaratmaya ve dünya ticaretinin akmasına yardımcı olan tüm tedarik zinciri içinde hayati bir entegrasyondur.
Bağlanabilirlik artık bir gereklilik ve bu kavramı benimseyenler sadece nakliyeciler değil, terminal operatörleri, depo yöneticileri, operasyon ekipleri, nakliye komisyoncuları da benzer sonuçlara varıyor ve benzer adımlar atıyor.
Ticaret zaman içinde her zaman daha büyük ve daha hızlı hale gelecektir, bu da lojistik hizmetlerinin buna ayak uydurması gerektiği anlamına gelmektedir. Liman merkezli lojistik, bu hareketin ön saflarında yer alan ve tüm lojistik hizmetlerinin birlikte çalışmasını sağlayan bağlanabilirlik ile bunun ayrılmaz bir parçasıdır.
Değişimin norm olduğu bir dünyada yaşıyoruz.
Özmer Lojistik, operasyonlarınızın kontrol kulesi görünümünü, varış ETA’sı gibi izleme bilgilerinin ayrıntılı bir dökümünü, mallar için KDV hesaplamalarını, HS Kodu aramasını, gönderi bilgilerini, referans numaralarını, faturalara ve belgelere gerçek zamanlı erişimi ve çok daha fazlasını sunar.
Özmer Lojistik’deki tüm ekip için her şey müşterilerimizi tanımakla, kim olduklarını, nerede olduklarını ve nasıl düşünüp hissettiklerini bilmekle başlar. Yük taşımacılığına ferahlatıcı bir yaklaşım getiriyoruz ve lojistik stratejilerimiz sadece liman merkezli çözümler değil, geleneklere meydan okuyan ve anlamlı uzun vadeli değişimler getiren müşteri merkezli çözümler sunmaya odaklanıyor.
Hizmetlerimiz hakkında herhangi bir sorunuz varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.