Skip links
intermodal multimodel

Multimodal ve Intermodal Taşımacılık

Multimodal ve Intermodal Taşımacılık

Temel Farklılıklar

Malların ve malzemelerin taşınması söz konusu olduğunda, lojistik dünyasında taşıma modlarını tanımlamak için sıklıkla iki terim kullanılır: İntermodalizm ve Multimodalizm. Özmer Lojistik olarak, multimodal çözümler sunma konusunda uzmanlaşmış lojistik firmasıyız ancak herkesin bu ikisi arasındaki farkı anlayabilmesi gerektiğine inanıyoruz ve bu kullanışlı makalede bunu anlatmaya çalışacağız.

Multimodal Taşımacılık Nedir?

En temel anlamıyla multimodal taşımacılık, malları çıkış noktasından nihai varış noktasına ulaştırmak için birden fazla taşıma yönteminin kullanılması anlamına gelir. Bu, yol boyunca tek bir veya birden fazla taşıyıcı tarafından işletilebilen herhangi bir kombinasyondaki yükte herhangi bir taşıma modu aracılığıyla yapılabilir.

Bununla birlikte, her iki durumda da bunun muhtemelen tek bir sözleşme veya Konşimento kapsamında olacağını unutmamak önemlidir. Yolculuğa ek taşıyıcılar dahil olsa bile, tek bir taşıyıcı münhasır sorumluluğu üstlenir ve kapıdan kapıya teslimatı sağlar.

Lojistik firmanıza, şirketinizin deneyimli bir acente olarak kullanması için tek bir sözleşme hazırlaması talimatını verebilirsiniz. Bu gibi lojistik firmaları tüm gümrük süreçleri konusunda son derece deneyimlidir ve sizin denetlemeniz gereken tek bir sözleşme varken tüm müzakereleri yürütür. Firma ayrıca yükleme, boşaltma ve her türlü gecikmenin yönetimini koordine etmekten de sorumlu olacaktır.

Multimodal Taşımacılığın Avantajları

– Altyapının daha iyi kullanılması, daha hızlı ve daha verimli nakliye anlamına gelir.
– Teslim tarihlerini optimize eder ve iyileştirir.
– Envanter maliyetlerini azaltır.
– Karbon ayak izini azaltır ve çevresel açıdan daha sürdürülebilirdir.
– Dolaylı maliyetleri azaltır.
– Gönderinizi kapıdan kapıya izleyebilme.
– Dünya çapında daha fazla erişim.
– Sorumluluk tek bir nakliye şirketine aittir.
– Azaltılmış evrak işleri ve genel giderler.
– Tüm süreci yöneten merkezi irtibat noktası.

Multimodal Taşımacılığın Dezavantajları

– Aktarma ve elleçleme gibi ek maliyetler
– Sizinle her bir taşıyıcı arasında herhangi bir pazarlık olmayacaktır.
– Sevkiyat sürecinin belirli ayakları için taşıyıcı seçeneği olmayabilir.

Konşimento nedir?

Konşimento, mal sevkiyatı sırasında sorumluluk, hesap verebilirlik ve yükümlülüğe işaret etmek için kullanılan bir tür yasal belgedir.

Mallar sevk edilirken yüklenir ve Konşimento göndericiye verilir ve teslimattan sonra alıcıya verilir.

Bu, göndericinin malları serbest bırakmasını sağlar ve malların mülkiyetini (dolayısıyla sorumluluğunu) alıcıya devreder. Konşimento aynı zamanda kargonun gemiye tam olarak yüklendiğini ve ardından alıcıya taşındığını gösteren bir tür makbuz görevi görür.

Intermodal Taşımacılık Nedir?

Intermodal Taşımacılık, yükün (FEU ve TEU konteynerler) çıkış noktasından varış noktasına birden fazla taşıma modu kullanılarak taşınmasını gerektirdiği için multimodal taşımacılığa benzer. Ancak multimodal taşımacılıktan farkı, her bir taşıma modunun farklı taşıyıcılar tarafından işletilmesidir. Bu da multimodal taşımacılıktaki tek sözleşmenin aksine, yolculuğun her bir ayağının bağımsız sözleşmeler gerektirdiği anlamına gelmektedir.

Nihayetinde, intermodal strateji kargo elleçlemesini azaltır. Çünkü örneğin bir gönderiyi nakliyeden gemiye taşımak için çok az çaba gerekir, bu da güvenliği artırır, hasarı ve kaybı azaltır ve yük teslimatının bazı yönlerini hızlandırır.

Intermodal taşımacılığın avantajları

– Sevkiyatınızın şartlarını her şirketle ayrı ayrı müzakere etme olanağı.
– Göndericiler her taşıma modu için taşıyıcı seçerek daha düşük fiyatlar sunabilmektedir.
– Çeşitli limanlarda malları yüklerken ve boşaltırken esneklik ve özel elleçleme kazanın.
– Nakliye sırasında artan mal güvenliği.
– Ekipmanlara daha fazla erişim, transit tarifeleri ve kapasite seçimi üzerinde daha fazla kontrol.

Intermodal Taşımacılığın Dezavantajları

– Birden fazla hizmet sağlayıcı ile birden fazla sözleşmeyi takip etmeniz gerekeceğinden genel giderlerin artması olasılığı
– Birden fazla uzmanla çalışacağınız için gecikmelerden sorumlu tutulabilirsiniz.
– Bir şirket gecikmelerden haberdar değilken diğeri haberdar olabilir.
– Kargo sürekli hareket halinde olduğu için nakliye süreci daha uzun sürebilir, özellikle de belirli taşıma modu daha yavaşsa veya varış noktasına giden doğrudan bir rota yoksa ulaşımın bir ayağının aksaması yolculuğun geri kalanını büyük ölçüde etkileyebilir, hatta durdurabilir.
– Yükün kayması nedeniyle olası hasarlar meydana gelebilir.

Intermodal Taşımacılık Ne Zaman Kullanılmalı?

İntermodal taşımacılığı kullanmayı düşünmeniz gerektiği anlamına gelebilecek birden fazla faktör vardır.

– Mallarınızın ağırlığı 25 tonun altında olduğunda.
– Kargonuz ara değer ile etiketlendiğinde.
– Yolculuğun günde 300 milden daha uzun olması.
– Sürekli olarak aynı seyahat güzergahı üzerinden akan yüksek hacimli düzenli kargo.
– Kuruluşun karbon ayak izini azaltma arzusu varsa.

Gereklilikler Nelerdir?

İster intermodal ister multimodal taşımacılık kullanmaya karar verin, bir veya daha fazla Konşimentoya ve bir Taşıma Yönetim Sistemine (TMS) ihtiyacınız olacaktır. Bu, gönderici için kapıdan kapıya takip görünürlüğü sağlar.

Multimodal taşımacılıkta, multimodal taşıma operatörünüzün (MTO) size düzenlemekten sorumlu olduğu tek bir Konşimentoya ihtiyacınız vardır. Ancak intermodal taşımacılıkta, sevkiyatınız sırasında kullandığınız her bir taşıyıcı için yalnızca taşıyıcı tarafından düzenlenebilecek bir Konşimentoya ihtiyacınız olacaktır.

Transit Sırasında Hasar Oluşabilir mi?

Tüm taşıma modlarında kargonun transit sırasında hasar görmesi, çalınması veya kaybolmasının çeşitli yolları vardır. Bu, ambalajın türüne, teslimat için izlenen rotaya, beklenmedik hava koşullarının etkilerine ve bazı korsanlık noktalarına bağlı olabilir. Neyse ki mallarınızı bu sorunlardan korumak için farklı türlerde kargo sigortası satın alabilirsiniz. Çoğu nakliye firması kargo sigortasını standart olarak sunacaktır veya bunu üçüncü bir taraf aracılığıyla temin etme seçeneği de vardır.

Sigortaya İhtiyacınız Olabilir mi?

Yukarıda belirtildiği gibi, gönderilerinizi hasar, korsanlık veya kaybolmaya karşı korumak için sigorta yaptırabilirsiniz. Bu bir zorunluluk değildir, ancak özellikle gönderici için mallarınızı teminat altına almak için sigorta yaptırmanız şiddetle tavsiye edilir.

Intermodal ve Multimodal Taşımacılık Arasındaki Önemli Farklar

Özetlemek gerekirse, hem intermodal hem de multimodal taşımacılık bazı avantajlar sağlar ancak hangisinin sizin için en iyisi olduğuna karar verirken, yolculuğunuzun uzunluğu, yani ne kadar süreceği veya kargonuzun ağırlığı vb. gibi gönderinizin özel ihtiyaçlarını değerlendirmelisiniz.

Intermodal Taşımacılık:

– Her bir taşıyıcı ile birden fazla sözleşme ve Konşimento.
– Esneklik ve farklı taşıyıcılarla farklı fiyatlar üzerinde pazarlık yapabilme yeteneği.
– Gönderici sorumluluğu üstlenir.

Multimodal Taşımacılık:

– Tek Sözleşme ve Konşimento.
– Yolculuk için sabit ücretler.
– Taşıyıcı tüm sorumluluğu üstlenir.

Bizimle iletişime geçmek için tıklayınız.

Explore
Kaydır